Terápiás kezeléseink

Mi is az a Vision Therapy?

A vision therapy (magyarul: látásfejlesztés) egy szemészeti terápiás eljárás, melyet az optometristák vagy szemészorvosok rendelnek el és felügyelnek. Ez egyéni szemgyakorlatokat és tevékenységeket foglal magában, amelyek célja a látási készségek javítása és különböző látásproblémák enyhítése.

A vision therapy (látásfejlesztés) az alábbi problémák kezelésére szolgál:

Amblyopia (lusta szem): Egy állapot, amikor az egyik szem gyengébb látással rendelkezik, mint a másik, az olyan rendellenes fejlődés miatt, amely csecsemőkorban vagy gyermekkorban következett be.


Strabismus (kancsal szem): A szemek félreállása, ami kettős látást és mélységészlelési problémákat okozhat.


Konvergencia hiányosság: Nehézség a szemek helyes összpontosításának fenntartásában, amikor közelre néznek, ami szemfájdalomhoz, fejfájáshoz és olvasási vagy más közelben végzett feladatokhoz vezethet.


Szemmozgás-problémák: Nehézség mozgó tárgyak sima követésében a szemekkel, ami befolyásolhatja az olvasást és más tevékenységeket, amelyek követést igényelnek.


Szemcsapat-működési problémák: Nehézség a két szem mozgásának összehangolásában, ami a mélységészlelés és a vizuális integráció problémáihoz vezethet.


Vizuális feldolgozási zavarok: Nehézség a vizuális információk értelmezésében vagy értelmezésében, ami befolyásolhatja a tanulást, a figyelmet és általánosságban a vizuális észlelést.


A vision therapy (látásfejlesztés) általában szemgyakorlatokat és tevékenységeket foglal magában, amelyek specifikus látási készségekre irányulnak, például a szemmozgás irányítása, a fókuszáló képesség, a binokuláris látás és a vizuális feldolgozás. Ezek a gyakorlatok magukban foglalhatnak speciális eszközök használatát, például lencséket, prizmákat, szűrőket és számítógépes programokat a vizuális rendszer stimulálására és megerősítésére.

A vision therapy (látásfejlesztés) programjának időtartama és intenzitása az egyén specifikus igényeitől és látásproblémáinak súlyosságától függ. A terápiát felügyelő szakember rendszeresen monitorozza a fejlődést, és szükség esetén módosítja a programot.

Összességében a vision therapy (látásfejlesztés) célja a látási funkciók, a kényelem és az hatékonyság javítása, ami végül növeli az egyén életminőségét és teljesítményét azokban a feladatokban, amelyek jó látásra támaszkodnak.