Manuálterápia

Manuálterápia - Állapotfelmérés

 

Állapotfelmérés során a terapeuta tetőtől talpig végig nézi a pácienst, annak érdekében, hogy egy egységes képet kapjon a páciens mozgásszervi állapotáról, a különböző aszimmetriákról, kompenzációkról.

A legtöbb esetben a probléma forrása máshol van, mint a panaszt okozó terület, ugyanis az hogy kialakuljon egy probléma vagy fájdalom-kör -  ha az nem egy akut trauma miatt jön létre - több hónap vagy év következménye.

Amikor egy adott terület valamilyen okból kifolyólag „túlterhelődik”, akkor a szervezet elkezdi mentesíteni, kompenzálni. Először a problémás területekkel szomszédos, majd az attól egyre távolabb lévő területeket fogja terhelni. Egy idő után jelez a központi idegrendszer (az agy), hogy ez már túl sok teher és beavatkozik: megjelenik a fájdalom. 

Gyerekek esetén vissza kell vezetni a mozgások kialakulását egészen a szülés előtti időszakig, ugyanis már sok esetben a méhben „elfekszik magukat” a babák, vagy nehéz szülés közben is kialakulhatnak blokkok az ízületekben, ezáltal letapadások az izomrendszerben. A kóros reflexeket fel kell mérni és azokat le kell építeni, a megkésett mozgásokat pedig beindítani vagy korrigálni.

Felnőttek esetében az adott probléma felmérését követően annak megfelelő kezelési tervet kell felállítani.

Gyakori, hogy a problémák éveken át húzódnak, mert sokszor csak a tüneteket  kezelik és nem az azokat kiváltó okot.

Az állapotfelmérést követően a páciens számára is világossá válik, hogy honnan ered a probléma, annak milyen megoldásai vannak. A terapeuta a pácienssel közösen felállítja a kezelési tervet, meghatározza a célokat, hogy a lehető leghamarabb megvalósuljon a fájdalom vagy tünet mentes állapot, hogy vissza lehessen térni a mindennapos aktivitáshoz és a sporthoz.

Már az első alkalom során megtörténik a kezelés is.  A manuál terápia során az évek alatt letapadt izom- és kötőszöveti rendszer helyreállítását követően az ízületi mozgások helyreállítása is megtörténik, melyet stabilizáló gyógytorna egészít ki az elért eredmények megtartása érdekében. Az hogy kinek mennyi és milyen terápia kell, az változó. 

Ajánlott gyakoriság: egyéntől függő