Gyermek és ifjúsági coach

Önbizalom- és motivációhiány, negatív önkép, állandósult fáradtság, feszültség, ismétlődő szituációk, esetén érdemes a coachingot segítségül hívni. Hiszen a legtöbbször, egy hosszabb idő óta fennálló nehézség megoldási lehetőségeire egy elfogulatlan, külső szemlélő tud rávilágítani. Coachként az a feladatom, hogy ebben segítsek.

Mi történik egy coaching ülésen?

 

Teljes figyelemmel és nyitottsággal hallgatom Önt, hogy együtt vizsgáljuk meg a felmerült probléma mibenlétét, eredetét. Ezután közösen keresünk személyre szabott, reális és megvalósítható megoldási lehetőségeket. Nincs két egyforma ember, sem család, így mindig szem előtt tartom, hogy nincsenek általános megoldások sem, amelyek mindenkinek egyformán beválnak.

A coaching folyamat öt alkalomból áll, melyek között lehetősége adódik a megoldási lehetőségeket kipróbálni, megtapasztalni és ezek tanulságait a következő ülésen velem megbeszélni, értékelni. Ezáltal mindenképpen történik változás, az adott elakadással kapcsolatban, mivel rögtön gyakorlatba ültetjük át a megbeszélteket. Az így tapasztalt sikerélmények által már önmagában is erősödik az önbizalma és az énhatékonyság érzése.

A gyermekekkel is hasonlóképpen bizalmi, biztonságos légkörben zajlanak a coaching foglalkozások, viszont velük speciális, életkorukra szabott eszköztárral dolgozom. Ilyen például a festés, rajz, gyurmázás, játék, mese. A foglalkozáson nem értékeljük az elkészült „produktumokat”, azok esztétikai milyensége lényegtelen, a hangsúly az alkotás folyamatán van. A coaching során elhangzó, személyre szabottan választott mesék is, mind okkal kerülnek elmondásra, hogy azok tanulsága beépüljön a gyermek lelkébe és ezek által ő magabiztosabbá, boldogabbá, nyitottabbá váljon.

Néhány lehetőség, amivel kapcsolatban hozzám fordulhat:

 

Gyermek-coaching – önbizalom, sikerélmény, szorongásoldás, indulatkezelés

Coaching során a gyermekének nem kell teljesítenie, megfelelnie. Nincsenek jó, vagy rossz válaszok. A 45 perces foglalkozások keretében olyan tevékenységeket gyakorlunk (pl. festés, játék), amik sikerélménnyel töltik el, illetve amelyek tanulságai által önbecsülése megerősödik. (Például, hogy nem kell mindig mindennek, szépnek, tökéletesnek, precíznek lennie, ahhoz, hogy értékes legyen.) A foglalkozások során preferálom olyan mesék felolvasását, feldolgozását, amik szintén támogatást nyújtanak nekik a mindennapjaikhoz.

Felnőtt coaching – fejlesztéssel és gyermekneveléssel kapcsolatban

 

Szülőnek lenni nehéz feladat, könnyű elveszni a rengeteg nevelési elv/javaslat/nézet útvesztőjében. Ami az egyik gyereknél működik, az a másiknál nem, ráadásul legtöbbször családonként is teljesen eltérőek a bevált módszerek. Feladatomnak és kiemelt fontosságúnak tartom a szülők támogatását: teret adni annak, hogy a nehézségeken teljes titoktartás mellett dolgozzunk, esetleg kimondjanak olyan dolgokat, amiket „nem illik”.

Saját gyermekem által szerzett tapasztalatomból is tudom, hogy mennyire el tud kedvetlenedni egy szülő, ha a fejlődés nem olyan gyorsan, vagy ütemben érkezik, ahogyan azt várjuk, vagy szeretnénk. Emiatt sokszor demotiválttá válunk a gyakorlatok otthoni végzésében, el-elmaradnak a tornák. Az ezekkel összefüggő érzések és meglátások is helyt kaphatnak a szülőknek szóló coaching üléseken.

Kulcsár-féle Komplex Mozgásfejlesztő terapeutaként a fejlesztések alatt szerzett tapasztalatokat, esetleges átmeneti visszaeséseket, megtorpanásokat szakemberként is átlátom, értem, így megnyugtató válaszokkal tudok szolgálni egy-egy segítő beszélgetés során.

Felnőtt coaching – saját téma:

 

Természetesen egyéb, a gyermek fejlesztéséhez nem kapcsolódó nehézséggel, elakadással is bármikor fordulhat hozzám: legyen a téma akár párkapcsolati, önismereti, önbizalommal, vagy épp karrierrel kapcsolatos.

A coaching-élmény lehet én-idő is, amíg gyermeke fejlesztésen van. Hiszen egy őszinte, beszélgetés, ahol valós odaforduló figyelmet és új szempontokat kap az ember, mindig üdítő tapasztalás és garantáltan új lendületet ad.